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  • The world

    largest

    Bella di Cerignola is the largest olive in the world. Green or black in color, this typical Apulian variety has conquered the tables all over the world thanks to its high quality. Its cultivation has always been an important activity for Cerignola, a municipality in the province of Foggia, located in the north of Puglia, from which the fruit takes its name. In this setting, the Fratepietro farm cultivates these special olives, respecting the seasonal cycles of nature. To preserve the beauty and integrity of the fruits, the staff of the Fratepietro farm picks the olives by hand directly from the tree when they have reached the right degree of ripeness. Carefully selected, they are transformed and preserved in water and salt, according to ancient family recipes.

    authentic

    Crispy and

    Bellied

    Bella di Cerignola is the olive by the oval and bellied shape immediately recognisable. The importance of the shape and the consistency of the flesh anticipates the tantalising and fresh taste. They are great when eaten alone, are the headliners in the aperitifs and accompanying cured meat and cheese based dishes. They are perfect with wine, the olives Bella di Cerignola enhance  cocktails giving them a particular aromaticity.

    Centuries of

    History

    The cultivation and the producing of the olive Bella di Cerignola have centuries old roots. According to some historians, the cultivation of this variety is documented since 1400 when the Aragon, bring it in Italy from Spain, however according to other sources this variety of olives should be considered indigenous and already cultivated by Ancient Romans by the name of “Orchites”. It became worldwide famous by the end of 1800 when these olives were sent to the Western part of the United States of America in the characteristics wooden barrels called “Vascidd” or in the so-called “Cugnett” typical wooden recipients by the truncated conical shape, used for the housewife storage of the olives.  Around 1920 they were imported in California thanks to the Italian migration that interested the Western part of the United States of America. In1930 the olive Bella di Cerignola is recognised by a technical commission as the best table cultivar.

    Croccante

    Panciuta e

    La Bella di Cerignola è l’oliva dalla forma ovale e panciuta subito riconoscibile. L’imponenza della sua sagoma e la consistenza della polpa preannunciano il sapore stuzzicante e fresco. Ottime mangiate da sole, sono protagoniste negli aperitivi e nell’accompagnamento dei piatti a base di salumi e formaggi. Perfette con il vino, le olive Bella di Cerignola valorizzano i cocktail conferendo una particolare aromaticità.

    Secoli di

    Storia

    La coltivazione e la lavorazione dell’oliva Bella di Cerignola ha origini secolari. Secondo alcuni storici, la coltivazione di questa varietà è documentata a partire dal 1400 quando gli Aragonesi, la introdussero in Italia portandola dalla Spagna, tuttavia secondo altre fonti questa varietà di ulivo sarebbe autoctona e già coltivata dagli antichi Romani con il nome di “Orchites”. Divenne famosa nel mondo a partire dalla fine del 1800 quando queste olive furono inviate nella parte occidentale degli Stati Uniti di America nei caratteristici barili di legno chiamati “Vascidd” e nei cosiddetti “Cugnett” tipici recipienti di legno di forma troncoconica utilizzati per la conservazione casalinga delle olive.  Intorno al 1920 furono introdotte anche in California grazie al fenomeno migratorio italiano che coinvolse la parte occidentale degli Stati Uniti d’America. Nel 1930 l’oliva Bella di Cerignola è riconosciuta da una commissione tecnica come la migliore cultivar da mensa.